Salátové závitky s mletým masem
Suroviny
- 150 g Brambory vařené
- 30 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 g Sýr Eidam cihla 40%
- 20 g Sůl
- 7 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 10 g Šalvěj čerstvá
- 300 g Maso mleté - mix
- 20 g Petržel kudrnka
- 20 ml Olej olivový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Salát hlávkový
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 4 dl Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 39 g
- Sodík 3200 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 30.3 mg
- Draslík 401.8 mg
- Vláknina 10640 mg
- Vitamín A 10640 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlávkový salát spaříme v horké osolené vodě, rozdělíme na jednotlivé listy a na utěrce necháme osušit rozložené. Vybereme 8 největších listů, urovnáme je a na ně naskládáme zbývající listy.
-
2
Na másle opečeme mleté maso, přidáme cibuli nadrobno, šalvěj a necháme 5 minut podusit. Zaprášíme moukou, zředíme polovinou vývaru, osolíme, opepříme a necháme na mírném ohni zakryté dusit 10 minut. Nakonec vmícháme uvařené brambory nakrájené na kostičky a promícháme. Vzniklou náplň navršíme na salátové listy, zavineme a ovážeme nití. Na lžíci oleje krátce podusíme nasekanou petrželovou nať, na ni vložíme závitky, zalijeme zbylým vývarem a zakryté necháme dusit 20 minut. Hotové závitky vyjmeme a uchováme v teple, výpek svaříme na polovinu množství a zalijeme ho smetanou smíchanou se sýrem a krátce povaříme. Porce závitků podáváme přelité omáčkou a ozdobíme snítkou petrželky.