Polévka ze sušených hub se zakysanou smetanou
Suroviny
- 4 kostka Bujón houbový
- 60 g Houby sušené
- 100 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Zakysaná smetana
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 6 ks Pepř černý celý
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Brambory
- 1.65 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 568 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 47 g
- Sodík 175 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 119.3 mg
- Draslík 902.2 mg
- Vláknina 7247.4 mg
- Vitamín A 7247.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby namočíme alespoň na půl hodiny do 150 ml vody. Cibuli nakrájíme nadrobno. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (loupeme těsně před vložením do polévky).
-
2
Cibuli zpěníme na másle, vlijeme namočené houby i s vodou, přidáme 1,5 l houbového bujónu, koření a sůl a vaříme na mírném plameni. Po půl hodině přidáme brambory a vaříme, až jsou téměř měkké. K bramborám za stálého míchání vlijeme smetany rozšlehané s moukou a provaříme za častého míchání alespoň 10 minut. Z uvařené polévky odstraníme bobkové listy a pepř, ochutíme octem a cukrem a podáváme.