Polévka ze sušených hub se zakysanou smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 4 kostka Bujón houbový
  • 60 g Houby sušené
  • 100 g Cibule
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 ml Zakysaná smetana
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Brambory
  • 1.65 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 568 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 175 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 119.3 mg
  • Draslík 902.2 mg
  • Vláknina 7247.4 mg
  • Vitamín A 7247.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby namočíme alespoň na půl hodiny do 150 ml vody. Cibuli nakrájíme nadrobno. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (loupeme těsně před vložením do polévky).

  • 2

    Cibuli zpěníme na másle, vlijeme namočené houby i s vodou, přidáme 1,5 l houbového bujónu, koření a sůl a vaříme na mírném plameni. Po půl hodině přidáme brambory a vaříme, až jsou téměř měkké. K bramborám za stálého míchání vlijeme smetany rozšlehané s moukou a provaříme za častého míchání alespoň 10 minut. Z uvařené polévky odstraníme bobkové listy a pepř, ochutíme octem a cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu