Jemná chřestová polévka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chřest zelený
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 94 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 398 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 12.3 mg
  • Draslík 1 mg
  • Vláknina 37.5 mg
  • Vitamín A 37.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci si přivedeme k varu 1 litr vody se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Čerstvý zelený chřest omyjeme, tvrdou spodní část, asi 1/3, odřežeme. Chřest ponoříme do vroucí vody a pomalu ho vaříme přibližně 10–14 minut.

  • 2

    Poté ho vyjmeme, necháme okapat, nakrájíme na menší kousky asi 3 cm dlouhé. V misce si dohladka rozmícháme mouku v zakysané smetaně a přimícháme ji do polévky. Za stálého míchání povaříme smetanu asi 1 minutu, přidáme máslo, vrátíme pokrájený chřest a podáváme.

Komentáře k receptu