Cibulovka z Klenčí
Suroviny
- 300 g Brambory
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Bujón natur hovězí
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 3 dl Voda pitná
- 5 dl Voda pitná
- 3 dl Voda pitná
- 2.5 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
- 3 polévková lžíce Houby sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 298 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 16 g
- Sodík 340 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 245.3 mg
- Draslík 591.3 mg
- Vláknina 8078.1 mg
- Vitamín A 8078.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby omyjeme, namočíme je rendlíku s 2–3 dl vody asi na 15 minut, potom je uvaříme doměkka s drceným kmínem a 2 špetkami soli.
-
2
Omyjeme brambory, dáme je do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Uvařené scedíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. V menším kastrolku si ve 3 dl vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 9–10 minut. Potom je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
-
3
Očistíme cibule a pokrájíme je na plátky. Vložíme je do hrnce s 1 litrem vody. Přidáme kostku hovězího bujónu (nebo masoxu), bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme pomalu přibližně 20 minut. V misce si rozmícháme v kysané smetaně hladkou mouku. Nalijeme ji do polévky, za stálého míchání povaříme několik sekund a hrnec odstavíme z plotny. Přes síto ji přecedíme do druhého hrnce, přidáme scezené houby, brambory a sůl podle chuti. Na talíře rozdělíme pokrájená vejce, přelijeme polévkou a podáváme.