Lišky nakyselo se smetanovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 90 g Ocet kvasný lihový
- 700 g Lišky čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 9 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 40 g
- Sodík 422 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 146.3 mg
- Draslík 73.6 mg
- Vláknina 559.3 mg
- Vitamín A 559.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé lišky očistíme, omyjeme, drobné plodnice necháme celé, větší pokrájíme a vložíme do hrnce s vroucí slanou vodou. Přidáme drcený kmín, bobkový list a pomalu vaříme přibližně 10 minut doměkka. Mezitím v pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zamícháme k uvařeným liškám. Pomalu vaříme dalších 5 minut, přidáme ocet, po chvilce omytý, drobně pokrájený kopr a vaříme ještě dalších 5 minut. V misce ve smetaně rozšleháme vejce. Hrnec s liškami odstavíme z plotny, hned přimícháme smetanu, omáčku dochutíme solí i cukrem a podáváme.