Koláč se špenátem a vejci
Suroviny
- 400 g Listové těsto
- 100 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Slanina vepřová
- 6 g Sůl
- 60 g Strouhanka
- 2 g Muškátový oříšek
- 400 g Špenátový protlak mražený
- 20 ml Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 2.5 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 475 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 35 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 136.8 mg
- Draslík 235.9 mg
- Vláknina 6404 mg
- Vitamín A 6404 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Listové těsto rozválíme na plát, který rozprostřeme do koláčové formy. 2 vejce uvaříme ve vodě natvrdo - asi 8 minut, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme rozmrazený špenát a krátce podusíme. Do odstaveného špenátu vmícháme 1 vejce a strouhanku, osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a rozprostřeme na těsto. Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, zředíme smetanou, citronovou šťávou a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Hotovou omáčku nalijeme na špenát a rozetřeme po celé ploše. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut, ještě teplé nakrájíme a podáváme ozdobené plátky natvrdo uvařených vajec.