Koláč se špenátem a vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 400 g Listové těsto
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Slanina vepřová
  • 6 g Sůl
  • 60 g Strouhanka
  • 2 g Muškátový oříšek
  • 400 g Špenátový protlak mražený
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 2.5 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 475 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 527 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 136.8 mg
  • Draslík 235.9 mg
  • Vláknina 6404 mg
  • Vitamín A 6404 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.2 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Listové těsto rozválíme na plát, který rozprostřeme do koláčové formy. 2 vejce uvaříme ve vodě natvrdo - asi 8 minut, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme rozmrazený špenát a krátce podusíme. Do odstaveného špenátu vmícháme 1 vejce a strouhanku, osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a rozprostřeme na těsto. Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, zředíme smetanou, citronovou šťávou a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Hotovou omáčku nalijeme na špenát a rozetřeme po celé ploše. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut, ještě teplé nakrájíme a podáváme ozdobené plátky natvrdo uvařených vajec.

Komentáře k receptu