Zapékaný houbovec s brambory z Pošumaví
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 450 g Hříbky čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 52 g
- Sodík 582 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 284 mg
- Draslík 1167.6 mg
- Vláknina 8173.3 mg
- Vitamín A 8173.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 47.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory: Omyjeme brambory, dáme je do vroucí vody a uvaříme je do poloměkka (10-15 minut). Potom je scedíme, oloupeme a nakrájíme je na plátky silné asi 5-6 mm. Dáme je do mísy, osolíme je a promícháme.
-
2
Dušené hříbky: Hříbky očistíme, omyjeme a osušíme. Poté je nakrájíme na silnější plátky. Omytou petrželovou nať s kerblíkem drobně pokrájíme. V pánvi si rozpustíme máslo, přidáme hříbky, petrželku, směs promícháme, posypeme pepřem, solí a dusíme do doby, až se odpaří všechna voda.
-
3
Smetanová zálivka: V misce si rozkvedláme vejce ve smetaně a přidáme sůl.
-
4
Zapékací mísu vytřeme 50 g másla. Na dno poklademe plátky brambor, na brambory dáme vrstvu hříbků a vrstvy opakujeme 2-3x. Poslední vrstvu brambor přelijeme smetanou s vejci, poklademe plátky zbylého másla a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 45 minut dozlatova. Houbovec podáváme horký.