Východočeská polévka z kysaného zelí

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 250 g Zelí kysané
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Kmín mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 231 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 114 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 40.5 mg
  • Draslík 329.5 mg
  • Vláknina 3135.5 mg
  • Vitamín A 3135.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smetanu smícháme s mlékem a hladkou moukou.

  • 2

    Brambory oškrábeme, důkladně omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do hrnce s vodou, přisypeme kmín, osolíme a necháme vařit.

  • 3

    Kysané zelí slijeme, lák si necháme stranou. Zelí překrájíme na menší části, přidáme ho k již skoro měkkým bramborám, promícháme a polévku ještě krátce provaříme. Pak přilijeme zahuštěnou připravenou smetanu, dochutíme lákem ze zelí, osolíme, už jen velmi krátce necháme přejít varem, zjemníme máslem a podáváme.

Komentáře k receptu