Zahuštěná polévka Bonvalet
Suroviny
- 40 g Celer bulvový
- 30 g Cibule
- 80 g Játra hovězí
- 40 g Kapusta hlávková
- 30 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 40 g Mrkev kořen
- 800 g Kosti hovězí řídké
- 60 g Fazolové lusky zelené
- 40 g Petržel kořen
- 150 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Pórek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 966 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 88 g
- Sodík 942 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 183.2 mg
- Draslík 709.1 mg
- Vláknina 7275 mg
- Vitamín A 7275 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.3 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazolové lusky nakrájíme na kousky asi 1,5 cm dlouhé a vaříme v osolené vodě doměkka (asi 30 minut). Z uvařených lusků scedíme vodu.
-
2
Pórek dobře očistíme, umyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka, která vložíme do kastrolku s rozehřátým máslem. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou přibližně 15 minut.
-
3
Do horkého základu přidáme uvařené lusky a podušený pórek, vše chvilku povaříme, zjemníme smetanou a podáváme.
-
5
Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]:
-
6
Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).
-
7
Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.
-
8
V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.
-
9
Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.
-
10
Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.