Zapékané mleté hovězí s bramborami a sýrem
Suroviny
- 600 g Brambory
- 350 g Hovězí maso mleté
- 120 g Gouda
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 6 ks Rajčata
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 polévková lžíce Hořčice
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 737 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 50 g
- Sodík 922 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 312.8 mg
- Draslík 1388.6 mg
- Vláknina 12888 mg
- Vitamín A 12888 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.4 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme cibule s česnekem, drobně je pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle (1 lžíce) s olejem zpěníme dorůžova. Přidáme mleté hovězí maso, sůl, pepř, promícháme a restujeme dozlatova. Maso necháme v pánvi vychladnout.
-
2
Oloupeme a omyjeme červené brambory, nakrájíme na plátky silné asi 6 mm, dáme je do mísy a promícháme se solí a kmínem. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky, dáme je do druhé mísy, mírně je osolíme, opepříme a můžeme promíchat i s cukrem (podle zralosti rajčat). Sýr nastrouháme do talíře. V misce rozkvedláme vejce se smetanou, hořčicí, solí a pepřem.
-
3
Pekáč vymažeme 2 lžícemi sádla. Na dno poklademe 1/3 nakrájených brambor. Na ně položíme 1/2 mletého masa, na maso poklademe 1/2 plátků rajčat a vrstvy opakujeme. Poslední vrstvu zakončíme plátky brambor a vše přelijeme vyšlehanými vejci a posypeme sýrem.
-
4
Mísu dáme do předehřáté trouby a pokrm pečeme při 175°C přibližně 45 minut.
-
5
Zapečené maso s bramborami podáváme ihned.