Zapékané mleté hovězí s bramborami a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 350 g Hovězí maso mleté
  • 120 g Gouda
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 6 ks Rajčata
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 stroužek Česnek
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 737 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 922 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 312.8 mg
  • Draslík 1388.6 mg
  • Vláknina 12888 mg
  • Vitamín A 12888 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 37.4 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme cibule s česnekem, drobně je pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle (1 lžíce) s olejem zpěníme dorůžova. Přidáme mleté hovězí maso, sůl, pepř, promícháme a restujeme dozlatova. Maso necháme v pánvi vychladnout.

  • 2

    Oloupeme a omyjeme červené brambory, nakrájíme na plátky silné asi 6 mm, dáme je do mísy a promícháme se solí a kmínem. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky, dáme je do druhé mísy, mírně je osolíme, opepříme a můžeme promíchat i s cukrem (podle zralosti rajčat). Sýr nastrouháme do talíře. V misce rozkvedláme vejce se smetanou, hořčicí, solí a pepřem.

  • 3

    Pekáč vymažeme 2 lžícemi sádla. Na dno poklademe 1/3 nakrájených brambor. Na ně položíme 1/2 mletého masa, na maso poklademe 1/2 plátků rajčat a vrstvy opakujeme. Poslední vrstvu zakončíme plátky brambor a vše přelijeme vyšlehanými vejci a posypeme sýrem.

  • 4

    Mísu dáme do předehřáté trouby a pokrm pečeme při 175°C přibližně 45 minut.

  • 5

    Zapečené maso s bramborami podáváme ihned.

Komentáře k receptu