Zdíkovský vánoční pajšl
Suroviny
- 300 g Játra vepřová
- 150 g Švestky sušené
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Vepřové plíce
- 3 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 6 ks Jalovec
- 0.25 ks Telecí plíce
- 1 ks Vepřové srdce
- 1 ks Vepřová slezina
- 3 l Voda pitná
- 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 dl Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 855 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 82 g
- Sodík 1200 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 834.9 mg
- Draslík 1237.5 mg
- Vláknina 7184.3 mg
- Vitamín A 7184.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omyjeme vepřové i telecí plíce, vepřové srdce, slezinu, játra a vnitřnosti dáme do velkého hrnce, přilijeme studenou vodu, vložíme oloupanou celou cibuli, česnek, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme maso pod poklicí jen mírně probublávat přibližně 90 minut. Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme v sítu pod tekoucí vodou hrozinky a sušené švestky (bez pecek). Okapané švestky pokrájíme na menší kousky. Vlašské ořechy pokrájíme na poloviny.
-
2
Z vychladlého masa odstraníme všechny chrupavky, šlachy, žilky a ostatní nejedlé části. Čisté maso pokrájíme na tenké proužky, které dáme do hrnce, přimícháme k němu 4 dl vývaru s 0,5 lžíce octa, promícháme s pepřem, solí a necháme za stálého míchání přejít varem. Přidáme švestky, ořechy, hrozinky a pod poklicí dusíme 10-15 minut. Ve smetaně si rozkvedláme dohladka mouku a přimícháme ji k masu. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Pajšl se smetanovou omáčkou podle chuti můžeme i přisladit. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť.