Krémová polévka květáková podle hraběnky Dubarry
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 18 g
- Sodík 402 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 126.9 mg
- Draslík 1099.2 mg
- Vláknina 8920.6 mg
- Vitamín A 8920.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý květák rozebereme na jednotlivé růžičky. Omytou a oškrábanou bramboru nakrájíme na kostky.
-
2
Do hrnce vlijeme hovězí vývar a přilijeme k němu mléko. Promícháme. Vsypeme do hrnce květákové růžičky a bramborové kostičky. Přivedeme k varu, ztlumíme oheň a necháme na mírném plameni vařit asi 20 minut.
-
3
Potom odstavíme z ohně a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Chceme-li, aby krém byl opravdu jemný, přecedíme ještě po mixování přes sítko. Opepříme, osolíme, přidáme špetku mletého muškátového oříšku a ještě podle chuti citronovou šťávu.
-
4
V misce si rozšleháme smetanu se žloutkem a směs vlijeme do polévky. Teď už ji ale nevaříme, jenom na plotně na mírném ohni asi 10 minut zahřejeme.
-
5
Krém rozdělíme do hlubokých talířů a posypeme nadrobno nasekaným kerblíkem.