Krémová polévka květáková podle hraběnky Dubarry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Květák
  • 50 g Kerblík
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 ml Hovězí vývar základní
  • 500 ml Mléko plnotučné
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Brambory
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 285 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 402 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 126.9 mg
  • Draslík 1099.2 mg
  • Vláknina 8920.6 mg
  • Vitamín A 8920.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytý květák rozebereme na jednotlivé růžičky. Omytou a oškrábanou bramboru nakrájíme na kostky.

  • 2

    Do hrnce vlijeme hovězí vývar a přilijeme k němu mléko. Promícháme. Vsypeme do hrnce květákové růžičky a bramborové kostičky. Přivedeme k varu, ztlumíme oheň a necháme na mírném plameni vařit asi 20 minut.

  • 3

    Potom odstavíme z ohně a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Chceme-li, aby krém byl opravdu jemný, přecedíme ještě po mixování přes sítko. Opepříme, osolíme, přidáme špetku mletého muškátového oříšku a ještě podle chuti citronovou šťávu.

  • 4

    V misce si rozšleháme smetanu se žloutkem a směs vlijeme do polévky. Teď už ji ale nevaříme, jenom na plotně na mírném ohni asi 10 minut zahřejeme.

  • 5

    Krém rozdělíme do hlubokých talířů a posypeme nadrobno nasekaným kerblíkem.

Komentáře k receptu