Jelení guláš na houbách
Suroviny
- 175 g Slanina vepřová
- 800 g Jelení maso
- 400 g Opěnka měnlivá
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 0.75 l Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Calvados
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 34 g
- Sodík 1541 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 210.8 mg
- Draslík 1060.9 mg
- Vláknina 5371.3 mg
- Vitamín A 5371.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso opláchneme a necháme oschnout. Špek nakrájíme na drobné kostičky, osmažíme na větší pánvi, vyjmeme a odložíme. Maso následně prudce osmažíme v tuku ze špeku. Cibuli zbavíme slupek, nakrájíme na kolečka, přidáme je k masu a necháme smažit 1 minutu. Následně zalijeme vývarem a podusíme na mírném ohni zhruba 1 hodinu.
-
2
Zatímco se dusí maso, opláchneme majoránku, necháme ji oschnout, několik lístků odložíme a zbytek nasekáme nadrobno. Houby pečlivě očistíme a osmahneme na přepuštěném másle. Vše poté společně se špekem zamícháme do guláše.
-
3
Mouku zamícháme s trochou vody a zahustíme guláš. Guláš důkladně vaříme 5 minut, občas zamícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Přilijeme zakysanou smetanu a calvados a pečlivě zamícháme. Nalijeme do talířů, ozdobíme majoránkou a podáváme.