Jelení guláš na houbách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 175 g Slanina vepřová
  • 800 g Jelení maso
  • 400 g Opěnka měnlivá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 2 ks Cibule
  • 0.75 l Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Calvados
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 629 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 1541 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 210.8 mg
  • Draslík 1060.9 mg
  • Vláknina 5371.3 mg
  • Vitamín A 5371.3 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso opláchneme a necháme oschnout. Špek nakrájíme na drobné kostičky, osmažíme na větší pánvi, vyjmeme a odložíme. Maso následně prudce osmažíme v tuku ze špeku. Cibuli zbavíme slupek, nakrájíme na kolečka, přidáme je k masu a necháme smažit 1 minutu. Následně zalijeme vývarem a podusíme na mírném ohni zhruba 1 hodinu.

  • 2

    Zatímco se dusí maso, opláchneme majoránku, necháme ji oschnout, několik lístků odložíme a zbytek nasekáme nadrobno. Houby pečlivě očistíme a osmahneme na přepuštěném másle. Vše poté společně se špekem zamícháme do guláše.

  • 3

    Mouku zamícháme s trochou vody a zahustíme guláš. Guláš důkladně vaříme 5 minut, občas zamícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Přilijeme zakysanou smetanu a calvados a pečlivě zamícháme. Nalijeme do talířů, ozdobíme majoránkou a podáváme.

Komentáře k receptu