Jihočeská hříbková polévka se smetanou
Suroviny
- 25 g Houby sušené
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Petržel kořen
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 244 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 184 g
- Sodík 234 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 137.7 mg
- Draslík 902.3 mg
- Vláknina 13658.8 mg
- Vitamín A 13658.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 103.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme a najemno nakrájíme, případně nahrubo nastrouháme. Petrželovou nať opláchneme studenou vodou a najemno nasekáme.
-
2
Z vajíček a mouky v misce vytvoříme tuhé těstíčko.
-
3
V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm připravenou zeleninu, zalijeme ji vodou, přisypeme houby, opepříme, osolíme a necháme vařit.
-
4
Z těstíčka lžičkou vykrajujeme malé noky a vkládáme je do vařící polévky. Když vyplavou, přimícháme smetanu a polévku ještě jednou dochutíme pepřem a solí.
-
5
Podáváme posypanou nakrájenou natí petrželky.