Uzená kýta s bramborami v bešamelu
Suroviny
- 800 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 g Sůl
- 30 g Petržel - nať
- 30 ml Olej olivový
- 60 ml Ocet vinný
- 4 ks Bobkový list
- 4 ks Bobkový list
- 4 ks Hřebíček
- 4 ks Hřebíček
- 3 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1.6 kg Vepřová kýta uzená
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 677 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 46 g
- Sodík 2558 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 36.7 mg
- Draslík 602.6 mg
- Vláknina 16208.3 mg
- Vitamín A 16208.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzenou kýtu necháme 2 hodiny na mírném ohni povařit ve vodě. Zatím oloupeme brambory a nakrájíme na 1 cm silné plátky.
-
2
V rendlíku usmažíme z másla mouky světlou jíšku, zalijeme vývarem z kýty(1 litr) a rozmícháme dohladka. Přidáme bobkový list, hřebíček, sůl a plátky brambor, 15 minut povaříme, až brambory změknou.
-
3
Vařenou kýtu vyjmeme z vývaru, vložíme do pekáče a vrchní stranu nařežeme do šachovnice. Potřeme olejem, poklademe bobkovými listy a hřebíčkem a dáme zapéct do středně vyhřáté trouby na 30 minut.
-
4
Z hotových brambor vyjmeme bobkový list a hřebíčky, zalijeme smetanou smíchanou s octem a krátce povaříme.
-
5
Z upečené kýty odstraníme koření, nakrájíme ji na plátky a podáváme s bramborami v bešamelu posypanými nasekanou petrželkou.