Uzená kýta s bramborami v bešamelu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 6 g Sůl
  • 30 g Petržel - nať
  • 30 ml Olej olivový
  • 60 ml Ocet vinný
  • 4 ks Bobkový list
  • 4 ks Bobkový list
  • 4 ks Hřebíček
  • 4 ks Hřebíček
  • 3 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1.6 kg Vepřová kýta uzená
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 677 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 2558 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 36.7 mg
  • Draslík 602.6 mg
  • Vláknina 16208.3 mg
  • Vitamín A 16208.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzenou kýtu necháme 2 hodiny na mírném ohni povařit ve vodě. Zatím oloupeme brambory a nakrájíme na 1 cm silné plátky.

  • 2

    V rendlíku usmažíme z másla mouky světlou jíšku, zalijeme vývarem z kýty(1 litr) a rozmícháme dohladka. Přidáme bobkový list, hřebíček, sůl a plátky brambor, 15 minut povaříme, až brambory změknou.

  • 3

    Vařenou kýtu vyjmeme z vývaru, vložíme do pekáče a vrchní stranu nařežeme do šachovnice. Potřeme olejem, poklademe bobkovými listy a hřebíčkem a dáme zapéct do středně vyhřáté trouby na 30 minut.

  • 4

    Z hotových brambor vyjmeme bobkový list a hřebíčky, zalijeme smetanou smíchanou s octem a krátce povaříme.

  • 5

    Z upečené kýty odstraníme koření, nakrájíme ji na plátky a podáváme s bramborami v bešamelu posypanými nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu