Treska s račí omáčkou
Suroviny
- 160 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Petržel - nať
- 30 g Celer řapíkatý
- 20 g Šalotka
- 300 g Špenát listový čerstvý
- 30 g Cibulka jarní
- 800 g Treska aljašská
- 30 g Estragon
- 300 g Rýže Basmati
- 100 g Pyré rajčatové
- 50 ml Brandy
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 18 ks Rak říční
- 0.5 ks Fenykl čerstvý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 l Voda pitná
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 6 dl Voda pitná
- 1 dl Víno portské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1589 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 174 g
- Sodík 1419 mg
- Bílkoviny 121 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 750.5 mg
- Draslík 3183.7 mg
- Vláknina 14546.8 mg
- Vitamín A 14546.8 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.2 mg
- Vitamín E 15.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 85.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vlijeme vodu, osolíme ji a přivedeme k varu. Ráčkům ulomíme prostřední ploutve. Potom je pevně zmáčkneme palcem a ukazovákem a vymáčkneme střívko. Očištěné ráčky vložíme do vroucí vody, snížíme teplotu a ráčky povaříme nejdéle 5 minut. Scedíme je, vyloupneme maso z klepet, ocasu a krunýřů. Zatím je necháme stranou.
-
2
Příprava račí omáčky: Ve vhodném kastrůlku na másle orestujeme nakrájenou mrkev, celer a fenykl. Do změklé zeleniny přidáme drobně nakrájený česnek, vložíme celý pepř a vše orestujeme dozlatova. Přimícháme račí krunýře, drobně nakrájená rajčata, rajčatové pyré a nakonec cayenský pepř. Směs ještě restujeme, zalijeme portským vínem a brandy a pomalu vyvaříme. Račí omáčku vaříme asi 20 minut. Potom ji zalijeme smetanou a povaříme ještě 10 minut. Omáčku scedíme, přidáme na kostičky nakrájené máslo a rozmixujeme ji. Podle chutě osolíme, opepříme. Těsně před podáváním vmícháme drobně nasekaný estragon. Ráčky necháme na ozdobení porcí.
-
3
Příprava rýže basmati: Rýži vsypeme do hrnce a propereme ji asi tři krát. Vodu vždy vyměníme. Pereme ji tak dlouho, dokud pouští škrob, a potom ji necháme dobře okapat. Šalotku nakrájíme a v kastrůlku na rozehřátém másle necháme zesklovatět. Do šalotky přidáme okapanou rýži, promícháme, osolíme, opepříme a zalijeme ji horkou vodou, anebo vývarem. Na mírném ohni rýží vaříme tak dlouho, aby se voda vsákla do rýže. Následovně přiklopíme kastrůlek poklicí a vložíme do horké, ale vypnuté trouby, kde necháme dojít tak 20 minut. Hotovou rýží přeložíme na plech, aby stejně vychladla.
-
4
Příprava tresky: Čerstvou tresku očistíme, vykucháme, důkladně omyjeme, osušíme a rozdělíme na čtyři porce. Porce osolíme, opepříme a zlehka posypeme moukou. Připravené porce opečeme na rozpáleném másle nejprve kůži dolů. Když je kůže opečená, na pánev přidáme máslo a opékáme druhou stranu tak 4 minuty.
-
5
Příprava špenátu: Špenát připravujeme, až když už máme všechno ostatní připravené. Ve vhodném kastrůlku na másle zpěníme nakrájenou zelenou část jarní cibulky, přidáme omyté a okapané, nakrájené špenátové listy, které necháme v kastrůlku jen vadnout. Nakonec špenát dochutíme solí, pepřem a stáhneme z ohně.
-
6
Jídlo porcujeme na jednotlivé talíře, a to tak, že na střed talíře dáme pečenou tresku. Na stranu přiložíme rýži, vše podlijeme račí omáčkou. Každou porci ozdobíme teplými ráčky, špenátem, posypeme nasekanou petrželovou natí a hotové jídlo podáváme.