Dušená jablka s makovou směsí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 50 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 30 g Cukr krupice
  • 25 g Krupice dětská
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Hřebíček
  • 0.5 kávová lžička Cukr vanilka
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mák mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 473 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 14 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 229.6 mg
  • Draslík 277.9 mg
  • Vláknina 10673 mg
  • Vitamín A 10673 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.6 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jablka oloupeme, rozřízneme a odstraníme jádřince.

  • 2

    V hrnci smícháme vodu s 20 g krupicového cukru, skořicí a hřebíčkem a směs přivedeme k varu. Přidáme rozkrojená jablka a pod pokličkou je dusíme přibližně 20 minut na mírném ohni. Během dušení jablka jednou obrátíme. Pak jablka i nálev necháme v hrnci zcela vychladnout.

  • 3

    V jiném hrnci přivedeme k varu mléko, přimícháme zbylý cukr, přisypeme krupici a mletý mák, promícháme a chvilku vaříme. Pak vypneme oheň, do směsi přimícháme žloutek a máslo a necháme ji také vychladnout.

  • 4

    Před servírováním vždy položíme půlku jablka důlkem po jádřinci nahoru, pokapeme ho trochou vývaru, přidáme kopeček makové směsi a polijeme šlehačkou, ušlehanou s vanilkovým cukrem.

Komentáře k receptu