Dušená jablka s makovou směsí
Suroviny
- 50 g Smetana 33% (šlehačka)
- 30 g Cukr krupice
- 25 g Krupice dětská
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 0.5 kávová lžička Cukr vanilka
- 2 ks Jablka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 dl Mléko polotučné
- 1 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mák mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 473 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 24 g
- Sodík 14 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 229.6 mg
- Draslík 277.9 mg
- Vláknina 10673 mg
- Vitamín A 10673 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme, rozřízneme a odstraníme jádřince.
-
2
V hrnci smícháme vodu s 20 g krupicového cukru, skořicí a hřebíčkem a směs přivedeme k varu. Přidáme rozkrojená jablka a pod pokličkou je dusíme přibližně 20 minut na mírném ohni. Během dušení jablka jednou obrátíme. Pak jablka i nálev necháme v hrnci zcela vychladnout.
-
3
V jiném hrnci přivedeme k varu mléko, přimícháme zbylý cukr, přisypeme krupici a mletý mák, promícháme a chvilku vaříme. Pak vypneme oheň, do směsi přimícháme žloutek a máslo a necháme ji také vychladnout.
-
4
Před servírováním vždy položíme půlku jablka důlkem po jádřinci nahoru, pokapeme ho trochou vývaru, přidáme kopeček makové směsi a polijeme šlehačkou, ušlehanou s vanilkovým cukrem.