Bublíkova vylepšená zelňačka
Suroviny
- 800 g Vepřové koleno uzené
- 500 g Zelí kysané
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 3 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 4 ks Nové koření celé
- 2.2 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 855 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 69 g
- Sodík 845 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 171 mg
- Draslík 289 mg
- Vláknina 5919.1 mg
- Vitamín A 5919.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté uzené koleno dáme do vody (1.4l) s očištěnou celou cibulí, bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a solí (2 lžičky). Vaříme doměkka minimálně 90 minut. Uvařené koleno pokrájíme na menší kusy.
-
2
Kysané zelí, pokud je velmi kyselé, trochu promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do hrnce. Přilijeme vodu (0.8 l) a pod pokličkou vaříme 15 minut.
-
3
V pánvičce rozpustíme máslo, na které dáme lžičku sladké papriky. Mícháme ji jen chvilku, než se rozpustí, potom pánev odstavíme z plotny.
-
4
Do polévky přidáme pokrájené maso, společně se zelím vaříme 5 minut a přimícháme rozpuštěnou papriku.
-
5
V sladké smetaně rozmícháme dohladka hladkou mouku, zamícháme ji do polévky, dochutíme solí, případně i cukrem a podáváme.