Nugátový dort
Suroviny
- 80 g Mouka polohrubá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr vanilka
- 150 g Cukr krupice
- 30 g Kakao
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 g Kakao
- 200 g Hera
- 120 g Cukr moučkový
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Čokoláda bílá
- 20 g Máta
- 50 ml Voda pitná
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 721 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 46 g
- Sodík 86 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 170.8 mg
- Draslík 300 mg
- Vláknina 1555.7 mg
- Vitamín A 1555.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 5.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme korpus: mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky. Přisypeme vanilkový cukr, cukr krupici, přidáme tři žloutky, vmícháme kakao a přilijeme teplou vodu. Všechny suroviny dobře promícháme. Nakonec ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do směsi.
-
2
Připravené těsto přeložíme do máslem vymazané dortové formy, kterou vložíme do předehřáté trouby. Při 180 °C pečeme 20-30 minut. Je dobré při pečení těsto hlídat.
-
3
Upečený korpus vytáhneme z trouby, nevyklopíme ho z formy, ale necháme vychladnout ve formě.
-
4
Příprava krému: Heru s cukrem vyšleháme do pěny, přisypeme mouku, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozšlehali kakao. Nakonec rozklepneme vejce a ještě jednou důkladně rozšleháme. Hotový krém rozetřeme na vychladlý korpus, který ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a nastrouhanou bílou čokoládou.
-
5
Dort nakrájíme na úhledné porce, které rozložíme na dezertní talíře. Ozdobíme lístky máty a podáváme.