Řecká citronová polévka
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 80 g Rýže loupaná
- 100 g Salát hlávkový
- 8 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 2 g Šalvěj čerstvá
- 100 g Petržel kořen
- 2 g Tymián čerstvý
- 130 ml Zakysaná smetana
- 40 ml Citronová šťáva
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 kg Slepice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 527 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 59 g
- Sodík 727 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 196.3 mg
- Draslík 741.8 mg
- Vláknina 6099.7 mg
- Vitamín A 6099.7 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vložíme slepičí maso, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, zalijeme osolenou vodou a pozvolna vaříme 2 a půl hodiny.
-
2
Uvařenou slepici necháme vychladnout ve vývaru, potom vyjmeme, zbavíme kůže a kostí a maso nakrájíme na malé kousky. Vývar přecedíme a čistý vrátíme do hrnce. Přidáme propláchnutou rýži a vaříme asi 10 minut. Z tymiánu, bobkového listu a šalvěje vytvoříme polévkový balíček a vložíme do hrnce. Salát nakrájíme na proužky a spolu s kousky masa přidáme do polévky, na mírném ohni povaříme 5 minut.
-
3
Vyjmeme balíček s bylinkami, polévku zalijeme zakysanou smetanou, citronovou šťávou, opeříme, dosolíme a můžeme podávat.