Karamel krém
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 592 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 19 g
- Sodík 31 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 147 mg
- Draslík 29.7 mg
- Vláknina 2000 mg
- Vitamín A 2000 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukr vsypeme do kastrůlku a rozpustíme na tmavý karamel. Kastrůlek s karamelem odstavíme z ohně. Pomalu a opatrně, za stálého mícháni přiléváme pomerančový likér. Když se vytvoří hrudky, tak vrátíme zpátky na sporák a při nízké teplotě je pomalým mícháním rozpustíme. Připravený karamel rozdělíme do osmí malých keramických mističek a necháme ztuhnout.
-
2
Příprava krému: Do jiného kastrůlku vlijeme smetanu, vložíme semínka vanilky, přisypeme cukr a pomalým způsobem přivedeme k varu. Krém stáhneme ze sporáku a za stálého míchání vmícháme 3 ks žloutku a jeden bílek. Hotovým krémem polijeme vychladnutý karamel v mističkách. Mističky naskládáme ne pekáč, který naplníme do jedné třetiny vodou. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme přibližně 60 minut.
-
3
Hotový krém vytáhneme z trouby, v lednici vychladíme a studený vyklopíme na talíře. Každou porci ozdobíme lesními jahody a servírujeme.