Klokočenský špíz
Suroviny
- 800 g Hovězí svíčková
- 200 g Slanina vepřová
- 7 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 200 g Brambory
- 40 g Máslo čerstvé
- 4 g Sůl
- 3 g Nakládaný zelený pepř
- 40 ml Olej olivový
- 20 ml Worcester (worcesterská omáčka)
- 20 ml Hořčice Dijonská
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 887 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 58 g
- Sodík 1652 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 1170.8 mg
- Vláknina 5580 mg
- Vitamín A 5580 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Svíčkovou nakrájíme na medailonky, slaninu na plátky a oloupané brambory a cibuli na kolečka. Nabodneme střídavě na špízovou jehlu, slaninu dáme častěji než ostatní suroviny, aby špíz promastila. Potřeme olejem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.
-
2
Zatím připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli nadrobno, přidáme worcester, zelený pepř a hořčici, několik minut povaříme. Nakonec vmícháme šlehačku a osolíme. Špízy podáváme přelité teplou omáčkou a s vhodným pečivem.