Hnízda s jablky z Perneku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Hera
  • 750 g Jablka
  • 400 g Brambory
  • 300 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Zakysaná smetana
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 2 špetka Hřebíček
  • 1.5 dl Mléko plnotučné
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 6 dl Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Cukr krystal
  • 5 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 675 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 225 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 16.6 mg
  • Draslík 665.9 mg
  • Vláknina 17095.9 mg
  • Vitamín A 17095.9 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.5 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 237.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá jablka rozkrájíme, zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V rendlíku s 0.5 dl vody je za častého promíchání rozpečeme. Dochutíme je cukrem, mletou skořicí a roztlučeným hřebíčkem. Jablka rozpékáme přibližně 15 minut. Potom je necháme vychladnout. Strouhanku nasucho osmažíme v teflonové pánvi dozlatova a promícháme se skořicovým cukrem. Heru roztopíme.

  • 2

    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 6 dl vody doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy, přidáme k nim hrubou mouku, sůl a velmi hustou zakysanou smetanu. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Vyválíme z něj placku silnou 1 cm. Potřeme ji Herou, posypeme strouhankou a rozetřeme rozpečené jablka, kromě 2cm okrajů. Těsto zabalíme do závinu, nakrájíme na díly široké 5-6 cm.

  • 3

    Díly položíme řeznou stranou do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli zbytkem Hery (1-2 lžíce.) Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.

  • 4

    Upečené přelijeme mlékem a pečeme odkryté 5-7 minut - necháme je nasáknout.

  • 5

    Jablková hnízda podáváme teplá i studená.

Komentáře k receptu