Hnízda s jablky z Perneku
Suroviny
- 50 g Hera
- 750 g Jablka
- 400 g Brambory
- 300 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Zakysaná smetana
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 špetka Hřebíček
- 1.5 dl Mléko plnotučné
- 0.5 dl Voda pitná
- 6 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Cukr krystal
- 5 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 17 g
- Sodík 225 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 16.6 mg
- Draslík 665.9 mg
- Vláknina 17095.9 mg
- Vitamín A 17095.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.5 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 237.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá jablka rozkrájíme, zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V rendlíku s 0.5 dl vody je za častého promíchání rozpečeme. Dochutíme je cukrem, mletou skořicí a roztlučeným hřebíčkem. Jablka rozpékáme přibližně 15 minut. Potom je necháme vychladnout. Strouhanku nasucho osmažíme v teflonové pánvi dozlatova a promícháme se skořicovým cukrem. Heru roztopíme.
-
2
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 6 dl vody doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy, přidáme k nim hrubou mouku, sůl a velmi hustou zakysanou smetanu. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Vyválíme z něj placku silnou 1 cm. Potřeme ji Herou, posypeme strouhankou a rozetřeme rozpečené jablka, kromě 2cm okrajů. Těsto zabalíme do závinu, nakrájíme na díly široké 5-6 cm.
-
3
Díly položíme řeznou stranou do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli zbytkem Hery (1-2 lžíce.) Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 25-35 minut dozlatova.
-
4
Upečené přelijeme mlékem a pečeme odkryté 5-7 minut - necháme je nasáknout.
-
5
Jablková hnízda podáváme teplá i studená.