Šťovíková smetanová polévka
Suroviny
- 25 g Šťovík
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 5 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Tymián sušený
- 2 špetka Šalvěj sušená
- 1 l Bujón zeleninový
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 269 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 26 g
- Sodík 295 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 67 mg
- Draslík 96.2 mg
- Vláknina 1478.3 mg
- Vitamín A 1478.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílé části jarních cibulek očistíme, omyjeme a drobně pokrájíme. Omyjeme 25 g šťovíkových listů a pokrájíme je na proužky.
-
2
V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené šťovíkové listy, promícháme a krátce osmažíme, posypeme polohrubou moukou, znovu promícháme, přilijeme zeleninový bujón a polévku přivedeme k varu. Dochutíme ji solí, pepřem, sušeným tymiánem a šalvějí. Do polévky nakonec přilijeme smetanu a podle chuti můžeme polévku přisladit.
-
3
Vaříme asi 2 minuty, polévku dohladka rozmixujeme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.