Šťovíková smetanová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Šťovík
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 5 ks Cibulka jarní
  • 2 špetka Tymián sušený
  • 2 špetka Šalvěj sušená
  • 1 l Bujón zeleninový
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 269 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 295 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 67 mg
  • Draslík 96.2 mg
  • Vláknina 1478.3 mg
  • Vitamín A 1478.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bílé části jarních cibulek očistíme, omyjeme a drobně pokrájíme. Omyjeme 25 g šťovíkových listů a pokrájíme je na proužky.

  • 2

    V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené šťovíkové listy, promícháme a krátce osmažíme, posypeme polohrubou moukou, znovu promícháme, přilijeme zeleninový bujón a polévku přivedeme k varu. Dochutíme ji solí, pepřem, sušeným tymiánem a šalvějí. Do polévky nakonec přilijeme smetanu a podle chuti můžeme polévku přisladit.

  • 3

    Vaříme asi 2 minuty, polévku dohladka rozmixujeme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.

Komentáře k receptu