Kopřivová bramboračka
Suroviny
- 300 g Brambory
- 20 g Kopřiva
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Pepř bílý
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana zakysaná 14%
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 166 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 10 g
- Sodík 315 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 98.6 mg
- Draslík 402 mg
- Vláknina 5767.6 mg
- Vitamín A 5767.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladé jarní kopřivy omyjeme a drobně je pokrájíme. Očistíme cibuli a česnek. Cibuli drobně pokrájíme, česnek utřeme.
-
2
Připravíme světlou suchou jíšku - na rozpálenou pánev nasypeme hladkou mouku a za stálého míchání ji usmažíme dorůžova.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli a zalijeme vodou. Přidáme sůl, kmín a brambory vaříme doměkka 17-20 minut.
-
4
Když jsou brambory měkké, přidáme jíšku, kterou povaříme 2-3 minuty, vsypeme pokrájené kopřivy, česnek, pepř a zamícháme. Pomalu vaříme 1-2 minuty.
-
5
Polévku zjemníme zakysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutek.