Koprová omáčka se štičími noky
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 500 g Štika obecná
- 10 g Kopr čerstvý
- 200 g Zakysaná smetana
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Víno bílé
- 500 ml Vývar zeleninový
- 250 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 582 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 39 g
- Sodík 940 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 137.2 mg
- Draslík 546.6 mg
- Vláknina 2463.8 mg
- Vitamín A 2463.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Štiku omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky. Osolíme a opepříme a rozmixujeme s bílky. Získanou hmotu propasírujeme přes sítko. Přimícháme 75 ml smetany a Solamyl. Získanou směs necháme 60 minut chladit. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Kopr nasekáme.
-
2
Máslo rozpálíme, přidáme šalotku a necháme zesklovatět, pak poprášíme moukou a přilijeme zeleninový vývar. Uvedeme k varu. Zvolna vaříme 15 minut. Poté přidáme zbytek smetany a sekaný kopr. Osolíme a opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Zbytek zeleninového vývaru smícháme s vínem a vývarem rybím, uvedeme k varu. Z rybí hmoty tvarujeme lžící noky, které ve vroucím vývaru vaříme 12 minut na mírném plameni. Uvařené noky servírujeme s koprovou omáčkou.