Sýrový dort s ředkvičkami
Suroviny
- 120 g Chléb celozrnný žitný
- 115 g Máslo čerstvé
- 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Ředkvička
- 250 g Smetana 12% (konzumní)
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 5 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 7 g Paprika mletá sladká
- 140 g Sýr Čedar
- 140 g Sýr Čedar
- 60 g Želatina
- 50 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 150 ml Voda pitná
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 35 g
- Sodík 469 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 231.3 mg
- Draslík 102.4 mg
- Vláknina 3170.6 mg
- Vitamín A 3170.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme mouku, čedar, mletou papriku, sůl, pepř, přidáme máslo, smetanu a vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme delší tyčinky, plech vysteleme papírem na pečení, na něj vyskládáme tyčinky a upečeme v troubě dozlatova. Mezitím si připravíme náplň.
-
2
Želatinu necháme v trošce studené vody nabobtnat, do rendlíku nalijeme smetanu, přidáme žloutky, želatinu, promícháme a zahříváme, až náplň zhoustne, odstavíme. Nesmí projít varem.
-
3
Stěny a dno obdélníkové formy obložíme tyčinkami, jestliže přesahují, ulomíme je. Vnitřek formy naplníme smetanovou hustou směsí, necháme částečně vychladnout, ale ne ztuhnout, přimícháme vyšlehanou smetanu, strouhaný sýr a chléb nakrájený na kostičky. Necháme vychladnout a ztuhnout.
-
4
Vychladlý dort vyklopíme, úhledně nakrájíme na plátky a ozdobíme plátky ředkviček.