Omelety s bylinkami a žampióny
Suroviny
- 50 g Smetana 12% (konzumní)
- 300 g Žampiony čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 0.5 dl Vývar zeleninový
- 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 265 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 9 g
- Sodík 127 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 104.5 mg
- Draslík 322.9 mg
- Vláknina 2878.8 mg
- Vitamín A 2878.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petrželku omyjeme, necháme okapat a najemno ji nasekáme.
-
2
V míse smícháme mouku a trochu mléka, osolíme, přimícháme žloutek, přilijeme zbylé mléko a ušleháme hladké těsto. Pak do těsta přimícháme petrželku a necháme ho 15 minut odpočinout.
-
3
Žampióny omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
-
4
Jarní cibulky opláchneme pod studenou vodou a i se zelenou natí nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme.
-
5
V pánvi rozehřejeme máslo, nalijeme do ní těsto a omeletu smažíme na středním ohni z každé strany 1 až 2 minuty dozlatova. Postupně usmažíme omelety ze všeho těsta, přikryjeme je a necháme v teple.
-
6
V pánvi rozehřejeme olej a na něm za stálého míchání osmažíme nakrájené cibulky a žampióny, pak přidáme prolisovaný česnek a směs ochutíme tymiánem. Přilijeme vývar, vmícháme smetanu a přivedeme k varu. Vaříme na středním ohni přibližně 2 minuty až směs trochu zhoustne, pak opepříme a osolíme.
-
7
Na upečené omelety rozetřeme houbovou náplň, přeložíme je a podáváme posypané nakrájenou petrželkou.