Salátová srdíčka s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Rukola
  • 200 g Klobása - Čabajka
  • 400 g Chřest zelený
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Paprika žlutá
  • 3 ks Salátová srdíčka červená
  • 2 l Voda pitná
  • 1 dl Jogurt bílý
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Bujón zeleninový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2.5 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.5 polévková lžíce Olej chilli
  • 2 polévková lžíce Kerblík
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1 polévková lžíce Ořechový olej
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 552 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 379 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 43.6 mg
  • Draslík 318.2 mg
  • Vláknina 1894.5 mg
  • Vitamín A 1894.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 72.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme smetanový dresink: omyjeme kerblík s petrželkou kudrnkou. Drobné lístky otrháme a odložíme do misky. Do druhé mísy dáme sladkou a zakysanou smetanu, sůl, pepř. Smetany promícháme s jogurtem, zeleninovým bujónem, chilli olejem a ořechovým olejem. Poté přimícháme bylinky.

  • 2

    Zelený chřest očistíme, omyjeme a osušíme. Odkojíme asi 1/3 spodní tvrdé části. V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 0.5 lžicí soli, 1 lžičkou cukru, 1 lžíci másla a citrónovou šťávou (tu přidáme až když se začne voda vařit). Do vroucí vody vložíme chřest a vaříme přibližně 4-5 minut. Poté vyjmeme a v sítu necháme okapat.

  • 3

    Omyjeme listy červených salátových srdíček (salát je podobný římskému salátu), rukolu a listy necháme okapat. Omyjeme žluté papriky a chilli papričku. Rozkrojíme je, zbavíme semínek, žlutou papriku nakrájíme podélně na plátky, chilli nakrájíme na tenké nudličky. Omyjeme kerblík s petrželkou kudrnkou. Drobné lístky otrháme a odložíme do misky. Čabajku nakrájíme zešikma na tenké plátky.

  • 4

    V míse promícháme listy rukoly s červeným salátem, čabajkou a rozložíme na talíře spolu s nakrájenou paprikou. Přidáme stonky chřestu, které pokapeme rozpuštěným máslem (1.5 lžíce). Salát polijeme smetanovým dresingem a podáváme.

Komentáře k receptu