Salátová srdíčka s chřestem
Suroviny
- 50 g Rukola
- 200 g Klobása - Čabajka
- 400 g Chřest zelený
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Paprika žlutá
- 3 ks Salátová srdíčka červená
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Jogurt bílý
- 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Bujón zeleninový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2.5 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Olej chilli
- 2 polévková lžíce Kerblík
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Ořechový olej
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 552 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 49 g
- Sodík 379 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 43.6 mg
- Draslík 318.2 mg
- Vláknina 1894.5 mg
- Vitamín A 1894.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme smetanový dresink: omyjeme kerblík s petrželkou kudrnkou. Drobné lístky otrháme a odložíme do misky. Do druhé mísy dáme sladkou a zakysanou smetanu, sůl, pepř. Smetany promícháme s jogurtem, zeleninovým bujónem, chilli olejem a ořechovým olejem. Poté přimícháme bylinky.
-
2
Zelený chřest očistíme, omyjeme a osušíme. Odkojíme asi 1/3 spodní tvrdé části. V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody s 0.5 lžicí soli, 1 lžičkou cukru, 1 lžíci másla a citrónovou šťávou (tu přidáme až když se začne voda vařit). Do vroucí vody vložíme chřest a vaříme přibližně 4-5 minut. Poté vyjmeme a v sítu necháme okapat.
-
3
Omyjeme listy červených salátových srdíček (salát je podobný římskému salátu), rukolu a listy necháme okapat. Omyjeme žluté papriky a chilli papričku. Rozkrojíme je, zbavíme semínek, žlutou papriku nakrájíme podélně na plátky, chilli nakrájíme na tenké nudličky. Omyjeme kerblík s petrželkou kudrnkou. Drobné lístky otrháme a odložíme do misky. Čabajku nakrájíme zešikma na tenké plátky.
-
4
V míse promícháme listy rukoly s červeným salátem, čabajkou a rozložíme na talíře spolu s nakrájenou paprikou. Přidáme stonky chřestu, které pokapeme rozpuštěným máslem (1.5 lžíce). Salát polijeme smetanovým dresingem a podáváme.