Mexická bramborová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 750 g Celer bulvový
  • 320 g Cibule
  • 500 g Cibule
  • 3500 g Chléb celozrnný pšeničný
  • 300 g Olej olivový
  • 500 g Pórek
  • 10 g Sůl
  • 160 g Česnek
  • 25 g Nové koření celé
  • 400 g Fazole černé
  • 250 g Celer řapíkatý
  • 80 g Chilli paprička
  • 25 g Pepř černý celý
  • 25 g Tymián čerstvý
  • 1250 g Karotka
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 10 kávová lžička Koriandr čerstvý
  • 5 l Voda pitná
  • 2.5 l Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1636 kcal
  • Sacharidy 239 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 3440 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 239 g
  • Cholesterol 14.9 mg
  • Draslík 3197.7 mg
  • Vláknina 87177 mg
  • Vitamín A 87177 mg
  • Vitamín B6 2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.4 mg
  • Vitamín E 5.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na noc dáme namočit černé fazole. Druhý den oloupeme brambory, na plátky pokrájíme oloupaný česnek, nahrubo cibuli a nasekáme chili papričky a čerstvý koriandr.

  • 2

    Do 2,5 l vařícího zeleninového základu Ambiente (vývar zeleninový) dáme vařit brambory a fazole. Jakmile jsou brambory uvařené, polovinu jich z hrnce drátěnou naběračkou vyjmeme, dáme vychladnout a nakrájíme na kostky. Zbytek brambor necháme s fazolemi rozvařit.

  • 3

    Ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něj dáme opékat kostky brambor spolu s plátky česneku, cibulí a čili papričkami. Směs osolíme a opečeme dozlatova. Během opékání by měly být fazole s bramborami již rozvařené. Ještě zahorka je rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na opečenou bramborovou směs. Polévku dobře rozmícháme a povaříme ještě 5 minut.

  • 4

    10 malých bochníčků chleba (à 350 g) se seříznutými vršky vydlabeme a dáme je na 5 minut rozpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Do rozpečených bochníčků nalijeme polévku, přidáme nasekaný koriandr, zakysanou smetanu a servírujeme.

  • 6

    Zeleninový základ Ambiente [47025]:

  • 7

    Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.

  • 8

    Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.

  • 9

    Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu