Mexická bramborová polévka
Suroviny
- 800 g Brambory
- 750 g Celer bulvový
- 320 g Cibule
- 500 g Cibule
- 3500 g Chléb celozrnný pšeničný
- 300 g Olej olivový
- 500 g Pórek
- 10 g Sůl
- 160 g Česnek
- 25 g Nové koření celé
- 400 g Fazole černé
- 250 g Celer řapíkatý
- 80 g Chilli paprička
- 25 g Pepř černý celý
- 25 g Tymián čerstvý
- 1250 g Karotka
- 200 ml Zakysaná smetana
- 10 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 5 l Voda pitná
- 2.5 l Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1636 kcal
- Sacharidy 239 g
- Tuky 49 g
- Sodík 3440 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 239 g
- Cholesterol 14.9 mg
- Draslík 3197.7 mg
- Vláknina 87177 mg
- Vitamín A 87177 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.4 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na noc dáme namočit černé fazole. Druhý den oloupeme brambory, na plátky pokrájíme oloupaný česnek, nahrubo cibuli a nasekáme chili papričky a čerstvý koriandr.
-
2
Do 2,5 l vařícího zeleninového základu Ambiente (vývar zeleninový) dáme vařit brambory a fazole. Jakmile jsou brambory uvařené, polovinu jich z hrnce drátěnou naběračkou vyjmeme, dáme vychladnout a nakrájíme na kostky. Zbytek brambor necháme s fazolemi rozvařit.
-
3
Ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něj dáme opékat kostky brambor spolu s plátky česneku, cibulí a čili papričkami. Směs osolíme a opečeme dozlatova. Během opékání by měly být fazole s bramborami již rozvařené. Ještě zahorka je rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na opečenou bramborovou směs. Polévku dobře rozmícháme a povaříme ještě 5 minut.
-
4
10 malých bochníčků chleba (à 350 g) se seříznutými vršky vydlabeme a dáme je na 5 minut rozpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Do rozpečených bochníčků nalijeme polévku, přidáme nasekaný koriandr, zakysanou smetanu a servírujeme.
-
6
Zeleninový základ Ambiente [47025]:
-
7
Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
-
8
Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.
-
9
Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.