Platýz zapečený s čínským zelím
Suroviny
- 600 g Platýz - filety
- 800 g Zelí čínské
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 hrst Kopr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 270 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 13 g
- Sodík 200 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 86 mg
- Draslík 1051.6 mg
- Vláknina 5076.8 mg
- Vitamín A 5076.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí rozčtvrtíme, nakrájíme na nudličky, v sítu propláchneme vodou a necháme okapat.
-
2
Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nakrájené zelí, pak přidáme česnek, ochutíme sójovou omáčkou a pepřem, a 5 minut společně za stálého míchání smažíme.
-
3
Kopr omyjeme, otrháme z něj jemné snítky a smícháme se smetanou.
-
4
Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
-
5
Zapékací mísu vymastíme, rozložíme do ní zelí s česnekem, na ně položíme rybí plátky, pokapeme citronovou šťávou, opepříme, osolíme a zalijeme smetanou s koprem.
-
6
Rybu zapékáme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut.
-
7
Porce ryby i se zelím rozdělíme na talíře. Jako příloha je nejvhodnější rýže.