Karotková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 215 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 300 g Celer bulvový
  • 200 g Cibule
  • 600 g Kuřecí prsa
  • 100 g Olej olivový
  • 200 g Pórek
  • 10 g Sůl
  • 10 g Nové koření celé
  • 2 g Muškátový oříšek
  • 1000 g Vývar zeleninový
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 10 g Pepř černý celý
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 500 g Karotka
  • 50 g Olej slunečnicový
  • 20 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 kg Karotka
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 455 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 1117 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 56.9 mg
  • Draslík 1532 mg
  • Vláknina 21072.4 mg
  • Vitamín A 21072.4 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.5 mg
  • Vitamín E 4.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí prsa s kůží zakapeme olivovým olejem a zakrytá necháme nejméně 3 hodiny odležet, pak je osolíme a na mírně rozpálené pánvi nebo grilu opečeme z každé strany asi 8 minut tak, aby byla propečená, ale zůstala šťavnatá. Z pečených prsíček nakrájíme vždy 3 filátka.

  • 2

    Kvalitní brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Čerstvou karotku oloupeme, nadrobno pokrájíme a nasekáme čerstvou petrželku. Jednu polovinu mléka ponecháme studenou, druhou ohřejeme na 70 °C.

  • 3

    Ve velkém hrnci na slunečnicovém oleji lehce osmahneme karotku, zalijeme zeleninovým základem (Ambiente zeleninový vývar) a studeným mlékem, přidáme muškátový oříšek a sůl, uvedeme do varu a 10-15 minut povaříme. Ponorným mixerem polévku rozmixujeme, přidáme ohřáté mléko, smetanu, pokrájené brambory a ještě jednou dojemna rozmixujeme. Je-li polévka příliš hustá, naředíme ji teplým mlékem.

  • 4

    Polévku rozdělíme na talíře, do středů položíme kuřecí filátka, posypeme sekanou petrželkou a servírujeme.

  • 6

    Zeleninový základ Ambiente [47025]:

  • 7

    Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.

  • 8

    Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.

  • 9

    Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu