Karotková polévka
Suroviny
- 800 g Brambory
- 300 g Celer bulvový
- 200 g Cibule
- 600 g Kuřecí prsa
- 100 g Olej olivový
- 200 g Pórek
- 10 g Sůl
- 10 g Nové koření celé
- 2 g Muškátový oříšek
- 1000 g Vývar zeleninový
- 100 g Celer řapíkatý
- 10 g Pepř černý celý
- 10 g Tymián čerstvý
- 500 g Karotka
- 50 g Olej slunečnicový
- 20 ml Mléko polotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 l Voda pitná
- 1.5 kg Karotka
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1117 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 56.9 mg
- Draslík 1532 mg
- Vláknina 21072.4 mg
- Vitamín A 21072.4 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.5 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí prsa s kůží zakapeme olivovým olejem a zakrytá necháme nejméně 3 hodiny odležet, pak je osolíme a na mírně rozpálené pánvi nebo grilu opečeme z každé strany asi 8 minut tak, aby byla propečená, ale zůstala šťavnatá. Z pečených prsíček nakrájíme vždy 3 filátka.
-
2
Kvalitní brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Čerstvou karotku oloupeme, nadrobno pokrájíme a nasekáme čerstvou petrželku. Jednu polovinu mléka ponecháme studenou, druhou ohřejeme na 70 °C.
-
3
Ve velkém hrnci na slunečnicovém oleji lehce osmahneme karotku, zalijeme zeleninovým základem (Ambiente zeleninový vývar) a studeným mlékem, přidáme muškátový oříšek a sůl, uvedeme do varu a 10-15 minut povaříme. Ponorným mixerem polévku rozmixujeme, přidáme ohřáté mléko, smetanu, pokrájené brambory a ještě jednou dojemna rozmixujeme. Je-li polévka příliš hustá, naředíme ji teplým mlékem.
-
4
Polévku rozdělíme na talíře, do středů položíme kuřecí filátka, posypeme sekanou petrželkou a servírujeme.
-
6
Zeleninový základ Ambiente [47025]:
-
7
Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
-
8
Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.
-
9
Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.