Srnčí kýta na smetaně
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 25 g Hořčice
- 600 g Knedlík kynutý
- 50 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Mrkev kořen
- 80 g Slanina vepřová
- 900 g Srnčí kýta
- 12 g Sůl
- 50 g Sádlo škvařené
- 1 g Bobkový list
- 2 g Nové koření celé
- 3 g Tymián sušený
- 2 g Jalovec
- 2 g Pepř černý celý
- 80 g Petržel kořen
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 800 ml Voda pitná
- 80 ml Ocet vinný
- 5 ml Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 64 g
- Sodík 995 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 60.5 mg
- Draslík 175.9 mg
- Vláknina 6792.7 mg
- Vitamín A 6792.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí maso odblaníme, slaninu nakrájíme na klínky a srnčí kýtu slaninou prošpikujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo. V pekáčku rozehřejeme sádlo s máslem, přiložíme srnčí maso a ze všech stran zprudka osmahneme. Přisypeme cibuli, zpěníme, podlijeme vodou, octem, osolíme, okořeníme jalovcem, novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, tymiánem, přidáme strouhanou zeleninu, pekáček vložíme do trouby a pečeme při střední teplotě téměř doměkka. Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky, z pekáčku vyndáme celé koření, ve smetaně rozmícháme mouku a nalijeme do pekáčku, dobře rozmícháme, přidáme 1 lžíci hořčice, dochutíme citronovou šťávou, vrátíme do omáčky plátky masa a dopečeme.
-
2
Maso upravíme na talíře, doplníme houskovým knedlíkem a přelijeme smetanovou omáčkou.