Terina se zeleninou a smetanovým krémem
Suroviny
- 200 g Brokolice
- 200 g Květák
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Salát ledový
- 150 g Hrášek mražený
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl mořská
- 1 stroužek Česnek
- 201 l Voda pitná
- 1.25 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 2 dl Jogurt bílý smetanový
- 0.5 polévková lžíce Hořčice
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 391 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 140 g
- Sodík 2429 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 162.9 mg
- Draslík 471.3 mg
- Vláknina 9398.3 mg
- Vitamín A 9398.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, brokolici a květák. V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a mrkev vaříme asi 8 minut. Sítem ji vyjmeme, necháme okapat a do vroucí vody vložíme květák, který povaříme 5 minut, vyjmeme a do vody vložíme brokolici, kterou vaříme jen 4 minuty. Vyjmeme a necháme okapat. Mražený hrášek vaříme jen 2 minuty. Poté scedíme, promyjeme vodou a necháme okapat.
-
2
V misce rozkvedláme smetanu s vejci, hořčicí a mořskou solí.
-
3
Pečící formu na terinu vytřeme máslem. Malé růžičky brokolice a květáku poskládáme na dno formy (růžičkami naspod) a zalijeme ji 1/3 rozkvedlaných vajec. Potom po celé ploše poklademe mrkev, kterou jsme nakrájeli na tenké, 2 mm silné plátky. První vrstvu mrkve pomocí lžíce zalijeme rozkvedlanými vajíčky, znovu položíme plátky mrkve, na ni navrstvíme hrášek a vše opatrně zalijeme rozkvedlanými vajíčky.
-
4
Terinu dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C. Pečeme dorůžova přibližně 35 - 40 minut na středním roštu.
-
5
Mezitím připravíme smetanový krém s bylinkami. Čerstvý kopr, petrželku a pažitku omyjeme. Kromě několika lístků petrželky bylinky drobně pokrájíme. Česnek prolisujeme. Omyjeme listy ledového salátu.
-
6
Do mísy dáme bílý jogurt, zakysanou smetanu, pokrájené bylinky, česnek, sůl a pepř. Krém důkladně vymícháme.
-
7
Upečenou zeleninovou terinu necháme vychladnout, poté ji nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Každou porci ozdobíme listy salátu, smetanovým krémem s lístky petrželky a servírujeme.