Hovězí na smetaně se žampióny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 1 ks Cibule
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 1 dl Víno bílé
  • 1 dl Hovězí vývar základní
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 314 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 205 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 97 mg
  • Draslík 162.9 mg
  • Vláknina 1515.8 mg
  • Vitamín A 1515.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Petrželovou nať opláchneme a jemně nasekáme.

  • 2

    Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. Lehce je naklepeme, opepříme, osolíme a poprášíme moukou.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa, které prudce opečeme ze všech stran. Maso pustí šťávu a v ní ho krátce přikryté pokličkou podusíme.

  • 4

    Do pánve přilijeme trochu vína a vývaru, přikryté dál dusíme, podle potřeby podléváme vínem a vývarem. Přibližně po 10 minutách dušení přidáme rajčatový protlak a plátky žampionů. Když je maso měkké, přilijeme do pánve smetanu a odkryté vše krátce povaříme. Na závěr přisypeme nasekanou nať petrželky.

Komentáře k receptu