Hovězí na smetaně se žampióny
Suroviny
- 100 g Žampiony čerstvé
- 600 g Hovězí maso zadní
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 dl Víno bílé
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 314 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 14 g
- Sodík 205 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 97 mg
- Draslík 162.9 mg
- Vláknina 1515.8 mg
- Vitamín A 1515.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Petrželovou nať opláchneme a jemně nasekáme.
-
2
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. Lehce je naklepeme, opepříme, osolíme a poprášíme moukou.
-
3
V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa, které prudce opečeme ze všech stran. Maso pustí šťávu a v ní ho krátce přikryté pokličkou podusíme.
-
4
Do pánve přilijeme trochu vína a vývaru, přikryté dál dusíme, podle potřeby podléváme vínem a vývarem. Přibližně po 10 minutách dušení přidáme rajčatový protlak a plátky žampionů. Když je maso měkké, přilijeme do pánve smetanu a odkryté vše krátce povaříme. Na závěr přisypeme nasekanou nať petrželky.