Meruňky s vanilkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 5 g Skořice celá
  • 2 g Citronela
  • 4 g Pepř černý celý
  • 80 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr vanilka
  • 4 g Koriandr celý
  • 300 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 l Sirup cukerný
  • 1 kg Meruňky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 393 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 9 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 187.6 mg
  • Draslík 298.3 mg
  • Vláknina 4826.2 mg
  • Vitamín A 4826.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.4 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do rendlíku vlijeme cukerný sirup, vanilkový lusk vyškrábneme a obsah i lusk přihodíme do rendlíku k sirupu. Přidáme skořici, citronelu, koriandr, pepř a vše přivedeme k varu. Vložíme polovinu meruněk a 15 minut povaříme za stálého otáčení, meruňky nesmí úplně změknout. Děrovanou naběračkou meruňky vyjmeme a stejně uvaříme i druhou polovinu. Necháme vychladnout, šťávu přecedíme do mísy. Meruňky rozpůlíme, oloupeme, zbavíme pecky a přidáme do mísy ke šťávě.

  • 2

    Mísu zakryjeme fólií a necháme 3 hodiny chladit v lednici.

  • 3

    Zatím ušleháme žloutkový krém. V rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, mezitím necháme přejít varem smetanu s vanilkovým cukrem a mírně vychladlé přiléváme do rendlíku se žloutky a za stálého šlehání metlou povaříme do zhoustnutí. Přelijeme do mísy a necháme úplně vychladnout. Šlehačku vyšleháme dotuha a po částech vmícháme do krému, dáme na chvíli do lednice.

  • 4

    Meruňky rozložíme na střed talíře, zalijeme šťávou a okolo navršíme žloutkový krém.

Komentáře k receptu