Dančí ve smetanové omáčce
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 25 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 150 g Mrkev kořen
- 25 g Petržel kořen
- 20 g Tymián čerstvý
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 200 ml Víno bílé
- 250 ml Zvěřinový vývar
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 2 ks Citrony
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření celé
- 3 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Dančí maso
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3087 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 501 g
- Sodík 2078 mg
- Bílkoviny 271 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 1152 mg
- Draslík 4428.2 mg
- Vláknina 40709 mg
- Vitamín A 40709 mg
- Vitamín B6 4.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 228.1 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 544.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme zeleninový základ. Oškrábeme mrkev, celer a petržel a všechnu zeleninu pokrájíme na drobné nudličky. Na pánev vlijeme olej a zeleninu na něm rychle zprudka orestujeme. Jakmile se odpaří voda, přidáme polévkovou lžíci cukru krupice, celý pepř, bobkový list, nové koření a tymián. Opět chvilku restujeme a pak přidáme nadrobno nasekanou cibuli. V okamžiku, kdy zesklovatí, k zeleninové směsi přidáme lžíci hořčice a 2 lžíce octa. Promícháme a pak zalijeme vývarem. Dále vlijeme 50 ml vína a znovu zamícháme. Odstavíme.
-
2
Očistíme daňčí maso z plece a asi 100 gramy slaniny pomocí ostrého špikovacího nože maso prošpikujeme. Potom osolíme, opepříme a svážeme provázkem do pevného tvaru. Připravíme větší pánev, na kterou vlijeme olej a rozpálíme ho. Vhodíme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Opečené daňčí maso vložíme do vyrobeného zeleninového základu.
-
3
Pokud chceme, aby výsledná omáčka byla tmavá, maso se zeleninovým základem přemístíme do většího pekáče a zakryjeme poklicí. Dusíme asi 40 minut, přitom občas podléváme šťávou. Pak poklici odkryjeme a necháme ještě 30 minut péci, přičemž maso stále přeléváme šťávou, která se z něj vypéká.
-
4
Chceme-li světlou omáčku, dusíme maso na sporáku. Pak ho vyndáme z pánve a k základu přidáme francouzské máslo, které jsme předtím uhnětli s hladkou moukou. Necháme ho deset minut povařit v omáčce, aby se v ní nevytvořily hrudky. Vlijeme smetanu a bílé víno, případně můžeme přidat i worchesterovou omáčku. Omáčku propasírujeme přes sítko a odložíme ji stranou.
-
5
Do menšího kastrolu nakrájíme na kostičky asi 50 gramů slaniny a počkáme, až zesklovatí. Pak vlijeme omáčku a přidáme kůru ze dvou citronů, které jsme předtím dobře omyli. Servíruje s houskovým knedlíkem a přidáme brusinky.