Chlebový šnek se smetanovo-skořicovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 450 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Rozinky tmavé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1.75 dl Mléko polotučné
  • 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 6 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 919 kcal
  • Sacharidy 152 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 151 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 160.4 mg
  • Draslík 99.8 mg
  • Vláknina 1442 mg
  • Vitamín A 1442 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme jedno vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.

  • 2

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.

  • 4

    Během programu připravíme náplň. V misce smícháme zakysanou smetanu, třtinový cukr, skořici, muškátový oříšek a rozinky. Jedno vejce rozšleháme na potření šneka.

  • 5

    Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech přibližně 45 x 30 cm a potřeme smetanovou směsí tak, aby na okraji zůstal asi 2,5 cm široký pruh bez náplně.

  • 6

    Těsto po delší straně svineme a kraje přitiskneme k sobě.

  • 7

    Závin dáme na olejem mírně potřený plech spojem dolů, zavineme do podoby šneka, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutého šneka propíchneme dlouhou grilovací jehlou, aby se během pečení nerozvinul, a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  • 8

    Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a šneka pečeme přibližně 30 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu