Chlebový šnek se smetanovo-skořicovou náplní
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 450 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Rozinky tmavé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 ks Vejce slepičí
- 1.75 dl Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 6 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 919 kcal
- Sacharidy 152 g
- Tuky 27 g
- Sodík 151 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 160.4 mg
- Draslík 99.8 mg
- Vláknina 1442 mg
- Vitamín A 1442 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme jedno vejce, máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.
-
2
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
-
4
Během programu připravíme náplň. V misce smícháme zakysanou smetanu, třtinový cukr, skořici, muškátový oříšek a rozinky. Jedno vejce rozšleháme na potření šneka.
-
5
Po ukončení programu "těsto" přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Těsto pak vyválíme na placku o rozměrech přibližně 45 x 30 cm a potřeme smetanovou směsí tak, aby na okraji zůstal asi 2,5 cm široký pruh bez náplně.
-
6
Těsto po delší straně svineme a kraje přitiskneme k sobě.
-
7
Závin dáme na olejem mírně potřený plech spojem dolů, zavineme do podoby šneka, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutého šneka propíchneme dlouhou grilovací jehlou, aby se během pečení nerozvinul, a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
-
8
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a šneka pečeme přibližně 30 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.