Lívance s blumami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Cukr třtinový
  • 140 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hrubá
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 500 g Ryngle
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1339 kcal
  • Sacharidy 179 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 312 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 101 g
  • Cholesterol 294.8 mg
  • Draslík 543.2 mg
  • Vláknina 4963 mg
  • Vitamín A 4963 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V kastrůlku rozpustíme 100 g másla, přidáme umyté, vypeckované a na půlky nakrájené blumy, které 4 minuty opékáme. Potom přisypeme cukr a vše spolu hřejeme do rozpuštění cukru. Stáhneme z ohně a udržujeme v teple.

  • 2

    Těsto: V pánvi na slabém ohni zahřejeme máslo spolu s medem, necháme vychladnout. Mouku s kypřícím práškem vysypeme do misky, promícháme, rozklepneme vejce, vlijeme smetanu s vodou, přimícháme připravené máslo s medem, osolíme podle chuti a vše dobře promícháme. Vznikne řídké lívancové těsto, které necháme 5 minut přikryté odpočinout.

  • 3

    Lívancovou pánev pomažeme jemně olejem, rozpálíme a lžící pokládáme těsto. Lívance opečeme z jedné strany, potom otočíme a dozlatova pečeme z druhé strany. Upečené lívance skládáme do nádoby a do servírovaní je udržujeme teplé.

  • 4

    Hotové lívance rozdělíme podle porcí na mělké talíře, polijeme je připraveným sirupem s blumami a podáváme.

Komentáře k receptu