Lívance s blumami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1339 kcal
- Sacharidy 179 g
- Tuky 62 g
- Sodík 312 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 101 g
- Cholesterol 294.8 mg
- Draslík 543.2 mg
- Vláknina 4963 mg
- Vitamín A 4963 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrůlku rozpustíme 100 g másla, přidáme umyté, vypeckované a na půlky nakrájené blumy, které 4 minuty opékáme. Potom přisypeme cukr a vše spolu hřejeme do rozpuštění cukru. Stáhneme z ohně a udržujeme v teple.
-
2
Těsto: V pánvi na slabém ohni zahřejeme máslo spolu s medem, necháme vychladnout. Mouku s kypřícím práškem vysypeme do misky, promícháme, rozklepneme vejce, vlijeme smetanu s vodou, přimícháme připravené máslo s medem, osolíme podle chuti a vše dobře promícháme. Vznikne řídké lívancové těsto, které necháme 5 minut přikryté odpočinout.
-
3
Lívancovou pánev pomažeme jemně olejem, rozpálíme a lžící pokládáme těsto. Lívance opečeme z jedné strany, potom otočíme a dozlatova pečeme z druhé strany. Upečené lívance skládáme do nádoby a do servírovaní je udržujeme teplé.
-
4
Hotové lívance rozdělíme podle porcí na mělké talíře, polijeme je připraveným sirupem s blumami a podáváme.