Rigatoni s brokolicí a gorgonzolou
Suroviny
- 400 g Brokolice
- 200 g Sýr Gorgonzola
- 400 g Těstoviny Rigatoni
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Řeřicha
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mandle
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1008 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 62.5 mg
- Draslík 421.4 mg
- Vláknina 13550.5 mg
- Vitamín A 13550.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94.8 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brokolici v případě potřeby očistíme, omyjeme ji a rozdělíme na menší růžičky. Na sporák připravíme pánev, na níž bez oleje opražíme mandle. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky. Připravíme si Gorgonzolu, kterou pokrájíme na menší kostky.
-
2
Rigatoni uvaříme v dostatečném množství vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat. Připravíme si druhý hrnec, ve kterém asi 2 - 3 minuty blanšírujeme brokolici. S brokolici opakujeme stejný postup jako s uvařenými těstovinami.
-
3
V pánvi rozpálíme olej a do zlatova na něm rozpálíme cibuli, poté přilijeme smetanu a povaříme. Přidáme kousky Gorgonzoly a na mírném plameni je rozpustíme. Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, promícháme, přidáme brokolici a těstoviny.
-
4
Opláchneme řeřichu, osušíme ji a nastřiháme nebo na jemno nasekáme. Omáčku s těstovinami ohřejeme, upravíme na talíře, posypané řeřichou a mandlemi podáváme.