Nákyp s chřestem a mušlemi
Suroviny
- 400 g Chřest bílý
- 60 g Veka
- 130 g Sýr Čedar
- 500 g Mušle slávky
- 1 kávová lžička Kari koření
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Bujón houbový
- 3.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 707 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 53 g
- Sodík 584 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 131.4 mg
- Draslík 745.4 mg
- Vláknina 5620.5 mg
- Vitamín A 5620.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.3 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme k varu 2 l vody. Mušle necháme rozmrazit v chladničce, dobře je promyjeme a vložíme do vroucí vody. Snížíme teplotu a vaříme je 5-7 minut při 60°C. Povařené mušle nakrájíme na plátky.
-
2
Cibuli očistíme a drobně nakrájíme. Chřest očistíme, omyjeme, odkrojíme spodní tvrdší části a pokrájíme ho na dílky asi 3-4 cm dlouhé. Bílou veku nakrájíme na kostky, dáme do misky a přelijeme je rozpuštěným máslem (2.5 lžíce).
-
3
V rendlíku si přivedeme k varu houbový bujón a přimícháme do něj 1.5 dl sladké smetany. Omyjeme kerblík a drobně ho nakrájíme.
-
4
V druhém rendlíku na rozpáleném másle (1 lžíce) si zpěníme cibuli. Opatrně přilijeme uvařený bujón se smetanou, přimícháme kari koření, pepř a 50 g nastrouhaného sýru. Přimícháme pokrájený chřest s mušlemi, kostky veky, vše dobře promícháme s kerblíkem. Směs dáme do zapékací mísy, povrch posypeme 80 g nastrouhaného sýru a pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 15 minut dozlatova.
-
5
Nákyp servírujeme horký.