Boršč s borůvkami
Suroviny
- 200 g Borůvky
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 20 g Petržel - nať
- 500 g Zelí hlávkové červené
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 308 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 108 g
- Sodík 251 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 68.8 mg
- Draslík 406.7 mg
- Vláknina 10685.2 mg
- Vitamín A 10685.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí nasekáme, dáme do hrnce, přidáme očištěnou, na struhadle nastrouhanou mrkev, stejně zpracovaný celer, vše osolíme, zalijeme vodou, přiklopíme poklicí a vaříme přibližně 30 minut, do změknutí zeleniny. Mezi tím borůvky vložíme do kastrůlku, zalijeme malým množstvím (0,5 l) vody a vaříme tak dlouho, se rozvaří. Potom je propasírujeme přes síto a přidáme do hrnce, kde se vaří zelenina, přilijeme smetanu smíchanou s moukou, nasekanou petrželovou nať, podle vlastní chuti ještě dosolíme, dopepříme, doladíme podle potřeby medem, přivedeme k varu.
-
2
Uvařený boršč stáhneme z ohně, necháme pod poklicí 5 minut a následně porcujeme na talíře, podáváme.