Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 62 g
- Sodík 29 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 891.7 mg
- Draslík 65.9 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce do hladka utřeme žloutky s moučkovým cukrem.
-
2
Rozřežeme vanilkový lusk a vydlábneme semínka.
-
3
Na mírném plameni ohříváme smetanu na šlehání s vanilkovými semínky a vanilkovým luskem. Než se smetana začne vařit odstavíme a vanilkový lusk vytáhneme.
-
4
Do smetany přimícháváme utřené žloutky s cukrem, nalijeme do čtyř vymazaných ohnivzdorných misek a dáme do hlubšího pekáče s vroucí vodou, voda by měla sahat do asi poloviny výšky misek. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 180°C (musíme dávat pozor, aby voda nezačala vařit a krém se nesrazil). Mističky vytáhneme z trouby a necháme 4-6 hodin, nebo nejlépe přes noc, v chladničce.
-
5
Povrch krému potom posypeme krystalovým a vanilkovým cukrem a na 1-2 minuty dáme na rozpálený gril, cukr vytvoří hnědou krustičku.