Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cukr moučkový
  • 550 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 8 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 745 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 29 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 891.7 mg
  • Draslík 65.9 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce do hladka utřeme žloutky s moučkovým cukrem.

  • 2

    Rozřežeme vanilkový lusk a vydlábneme semínka.

  • 3

    Na mírném plameni ohříváme smetanu na šlehání s vanilkovými semínky a vanilkovým luskem. Než se smetana začne vařit odstavíme a vanilkový lusk vytáhneme.

  • 4

    Do smetany přimícháváme utřené žloutky s cukrem, nalijeme do čtyř vymazaných ohnivzdorných misek a dáme do hlubšího pekáče s vroucí vodou, voda by měla sahat do asi poloviny výšky misek. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 180°C (musíme dávat pozor, aby voda nezačala vařit a krém se nesrazil). Mističky vytáhneme z trouby a necháme 4-6 hodin, nebo nejlépe přes noc, v chladničce.

  • 5

    Povrch krému potom posypeme krystalovým a vanilkovým cukrem a na 1-2 minuty dáme na rozpálený gril, cukr vytvoří hnědou krustičku.

Komentáře k receptu