Zapečené smetanové těstoviny s treskou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 450 g Těstoviny čtyřvaječné
- 450 g Treska uzená
- 500 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 špetka Jalovec
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 752 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 21 g
- Sodík 606 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 203.9 mg
- Draslík 511.6 mg
- Vláknina 701.2 mg
- Vitamín A 701.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Zapékací mísu vytřeme máslem, vložíme do ní na plátky nakrájenou tresku, nalijeme mléko, přidáme bobkový list a jalovec. Zapékací mísu přiklopíme, pečeme 15 minut. Mezitím ve větším hrnci s osolenou vodou uvaříme těstoviny.
-
2
Po upečení vyndáme bobkový list i jalovec a tekutinu slijeme, odložíme ji k pozdějšímu použití. Natvrdo uvařená vejce rozmačkáme vidličkou. V jiném hrnci rozehřejeme zbytek másla, přisypeme mouku a minutu opékáme za stálého míchání. Pak jíšku odstavíme, pomalu přilijeme tekutinu, ve které se pekla ryba. Ochutíme cayenským pepřem, solí, pepřem a přimícháme citronovou šťávu, smetanu, nadrobno nakrájenou petželku i vejce, vrátíme na plotnu. Za stálého míchání vaříme 2 minuty. Těstoviny scedíme, smícháme s omáčkou. Do zapékací mísy dáme péct na 10 minut.