Polévka s bramborami a křemenáči

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 300 g Křemenáče
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 800 ml Vývar zeleninový
  • 5 ml Olej stolní
  • 5 ml Šťáva citrónová
  • 200 ml Smetana sladká 12%
  • 1 ks Zeleninová směs jarní - mražená
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Majoránka
  • 1 ks Muškátový oříšek
  • 1 ks Kerblík
  • 0.5 kg Brambory
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 448 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 1051 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 16.3 mg
  • Draslík 963.7 mg
  • Vláknina 30273.2 mg
  • Vitamín A 30273.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.2 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme brambory, zeleninu a cibuli. Vše řádně omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme zhruba polovinu kostky másla, zeleninu lehce podusíme a ochutíme majoránkou.

  • 3

    Přilijeme zeleninový vývar, uvedeme do varu a povaříme na mírném plameni asi 30 minut nebo déle, dokud zelenina nezměkne. Mezitím opláchneme houby a nakrájíme na plátky.

  • 4

    V pánvi rozpálíme olej a zbylé máslo a 5 minut smažíme plátky hub. Osolíme a opepříme.

  • 5

    Polévku rozmixujeme, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek a na mírném plameni povaříme dalších 10 minut. Přilijeme citronovou šťávu a našlehanou smetanu. Nalijeme do talířů a ozdobíme houbami a kerblíkem.

Komentáře k receptu