Čočková polévka s křemenáči

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Čočka červená
  • 350 g Křemenáče
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 100 g Smetana sladká 12%
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 6 ml Olej stolní
  • 2 ml Protlak rajčatový
  • 1 ks Cibulka jarní
  • 1 ks Kerblík
  • 1.25 l Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 446 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 1561 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 12.5 mg
  • Draslík 741.1 mg
  • Vláknina 16876.2 mg
  • Vitamín A 16876.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.6 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jarní cibulku očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka.

  • 2

    Na pánvi předehřejeme olej a čočku a zhruba 1 minutu podusíme. Do pánve přihodíme cibulku a podusíme další 3 minuty. Do směsi přilijeme zeleninový vývar, přivedeme do bodu varu a na mírném plameni povaříme 15 minut.

  • 3

    Křemenáče očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozehřejeme máslo, dokud nezpění. Křemenáče vložíme a smažíme zhruba 5 minut.

  • 4

    Kerblík omyjeme, osušíme, zbavíme lístků a odložíme stranou.

  • 5

    Do polévky přidáme smetanu a rajský protlak. Polévku opět přivedeme k varu a podle chuti přidáme sůl, pepř a kari.

  • 6

    Polévku rozmixujeme, ozdobíme plátky křemenáčů a lístky kerblíku.

Komentáře k receptu