Vařené brambory s křenovou omáčkou
Suroviny
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 špetka Paprika mletá pálivá
- 4 špetka Sůl mořská
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.2 dl Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 5 polévková lžíce Křen
- 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 468 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 29 g
- Sodík 740 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 315.7 mg
- Draslík 1209.7 mg
- Vláknina 13779 mg
- Vitamín A 13779 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce, zalijeme 1.2 l vody s 1.5 lžičkou soli a kmínem. Brambory uvaříme doměkka, vaříme je 15-20 minut, potom je scedíme a vývar zachytíme.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme křen. Jemně ho nastrouháme. V pánvi na rozpálené máslo rozklepneme 4 vajíčka, každé osolíme špetkou mořské soli, posypeme červenou pálivou paprikou a usmažíme volská oka.
-
3
V rendlíku si z rozpuštěného másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji 1-2 dl vývaru z brambor, vymícháme dohladka a krátce povaříme. Potom přilijeme zakysanou smetanu, dobře ji vyšleháme, aby v ní nebyly žádné hrudky. Omáčku ochutíme octem, solí, cukrem a přimícháme křen.
-
4
Brambory dáme do talířů, přelijeme je omáčkou, přidáme volská oka a servírujeme.