Vařené brambory s křenovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 4 špetka Paprika mletá pálivá
  • 4 špetka Sůl mořská
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.2 dl Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 5 polévková lžíce Křen
  • 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 468 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 740 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 315.7 mg
  • Draslík 1209.7 mg
  • Vláknina 13779 mg
  • Vitamín A 13779 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.2 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce, zalijeme 1.2 l vody s 1.5 lžičkou soli a kmínem. Brambory uvaříme doměkka, vaříme je 15-20 minut, potom je scedíme a vývar zachytíme.

  • 2

    Mezitím si očistíme a omyjeme křen. Jemně ho nastrouháme. V pánvi na rozpálené máslo rozklepneme 4 vajíčka, každé osolíme špetkou mořské soli, posypeme červenou pálivou paprikou a usmažíme volská oka.

  • 3

    V rendlíku si z rozpuštěného másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji 1-2 dl vývaru z brambor, vymícháme dohladka a krátce povaříme. Potom přilijeme zakysanou smetanu, dobře ji vyšleháme, aby v ní nebyly žádné hrudky. Omáčku ochutíme octem, solí, cukrem a přimícháme křen.

  • 4

    Brambory dáme do talířů, přelijeme je omáčkou, přidáme volská oka a servírujeme.

Komentáře k receptu