Brambory se smetanou a bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 5.1 dl Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 318 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 415 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 279.3 mg
  • Draslík 732.6 mg
  • Vláknina 8094.8 mg
  • Vitamín A 8094.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 77.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V malém hrnečku si uvaříme v 5 dl vody 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, potom je vychlazená oloupeme a nakrájíme na plátky. Omytou pažitku drobně pokrájíme.

  • 2

    Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na plátky, vložíme do hrnce. Přidáme sůl, kmín, zalijeme jen 1 dl vody a přidáme 1/2 lžíce másla. Pod pokličkou brambory dusíme doměkka asi 10 minut.

  • 3

    V rendlíku si rozpustíme 1 lžíci másla, přidáme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme k ní zakysanou smetanu a vše vyšleháme dohladka. Ochutíme mořskou solí, pepřem a podle chuti přimícháme ocet. Potom smetanovou směs nalijeme na brambory. Nakonec přimícháme pažitku. Každou porci ozdobíme vajíčky a podáváme.

Komentáře k receptu