Brambory se smetanou a bylinkami
Suroviny
- 600 g Brambory
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl mořská
- 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 5.1 dl Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 318 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 20 g
- Sodík 415 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 279.3 mg
- Draslík 732.6 mg
- Vláknina 8094.8 mg
- Vitamín A 8094.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 77.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V malém hrnečku si uvaříme v 5 dl vody 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, potom je vychlazená oloupeme a nakrájíme na plátky. Omytou pažitku drobně pokrájíme.
-
2
Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na plátky, vložíme do hrnce. Přidáme sůl, kmín, zalijeme jen 1 dl vody a přidáme 1/2 lžíce másla. Pod pokličkou brambory dusíme doměkka asi 10 minut.
-
3
V rendlíku si rozpustíme 1 lžíci másla, přidáme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme k ní zakysanou smetanu a vše vyšleháme dohladka. Ochutíme mořskou solí, pepřem a podle chuti přimícháme ocet. Potom smetanovou směs nalijeme na brambory. Nakonec přimícháme pažitku. Každou porci ozdobíme vajíčky a podáváme.