Koprová omáčka s brambory
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 250 g Kopr sterilovaný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 405 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 27 g
- Sodík 1469 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 301.2 mg
- Draslík 790.5 mg
- Vláknina 11485.7 mg
- Vitamín A 11485.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nové brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, omyjeme, usušíme a ve fritovacím hrnci je opečeme, aby měly zlatovou barvu a byly křupavé, vysypeme je do misky, osolíme a promícháme.
-
2
V hrnci přivedeme vodu k varu, lžící do ní naskládáme celá vejce a 7 minut je vaříme nahniličko. Potom je scedíme, necháme vychladnout ve studené vodě, oloupeme, nakrájíme na půlky a zatím necháme stranou k dalšímu použití.
-
3
Do hrnce položíme máslo, rozpálíme ho, přidáme oloupanou, na kousky nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova, přisypeme mouku, zamícháme, přilijeme vodu a ponorným mixérem směs v hrnci rozmixujeme. Do rozmixované hmoty přilijeme sterilizovaný kopr a povaříme cca 10 minut. Potom do omáčky vylijeme smetanu, podle vlastní chuti osolíme, opepříme, přidáme ocet, cukr a necháme ještě vařit dalších 10 minut.
-
4
Připravené opečené brambory naporcujeme na talíře, přidáme uvařenou omáčku, do každé položíme 2 půlky vajíček a podáváme.