Karamelizovaný rýžový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 255 g Meruňky sušené
  • 200 g Cukr krupice
  • 75 g Rýže Arborio
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 400 ml Voda pitná
  • 2 ks Vanilkový lusk
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Likér pomerančový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 665 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 11 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 106 g
  • Cholesterol 62.8 mg
  • Draslík 748.4 mg
  • Vláknina 10053 mg
  • Vitamín A 10053 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Propláchnutou rýži zalijeme vodou a vaříme 5 minut. Pak scedíme a opět dáme do hrnce spolu s 45 g cukru, rozpůleným vanilkovým luskem, máslem a mlékem. Zvolna vaříme 45-60 minut do zhoustnutí. Vyklopíme do mísy a necháme vychladnout. Z vanilkového lusku vyšrábneme dřeň a přidáme k rýži. Ušleháme šlehačku dotuha a vmícháme do rýže.

  • 2

    Do menšího hrnce vložíme citrónovou kůru, 100 g cukru, zbytek vanilky a 200 ml vody. Mícháme a ohříváme než se rozpustí cukr. Přidáme meruňky a vaříme 30 minut.

  • 3

    Meruňky vložíme do 4 formiček, přilijeme citronovou šťávu, likér a svařený sirup a necháme vychladnout. Zalijeme rýžovou směsí a dáme na 1 hodinu do lednice. Rozehřejeme gril na nejvyšší teplotu a grilujeme nákypy posypané zbytkem cukru 1-2 minuty, dokud cukr nezhnědne. Krátce vychladíme a teplé podáváme.

Komentáře k receptu