Karamelizovaný rýžový nákyp
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 255 g Meruňky sušené
- 200 g Cukr krupice
- 75 g Rýže Arborio
- 500 ml Mléko polotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 400 ml Voda pitná
- 2 ks Vanilkový lusk
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Likér pomerančový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 665 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 22 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 62.8 mg
- Draslík 748.4 mg
- Vláknina 10053 mg
- Vitamín A 10053 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propláchnutou rýži zalijeme vodou a vaříme 5 minut. Pak scedíme a opět dáme do hrnce spolu s 45 g cukru, rozpůleným vanilkovým luskem, máslem a mlékem. Zvolna vaříme 45-60 minut do zhoustnutí. Vyklopíme do mísy a necháme vychladnout. Z vanilkového lusku vyšrábneme dřeň a přidáme k rýži. Ušleháme šlehačku dotuha a vmícháme do rýže.
-
2
Do menšího hrnce vložíme citrónovou kůru, 100 g cukru, zbytek vanilky a 200 ml vody. Mícháme a ohříváme než se rozpustí cukr. Přidáme meruňky a vaříme 30 minut.
-
3
Meruňky vložíme do 4 formiček, přilijeme citronovou šťávu, likér a svařený sirup a necháme vychladnout. Zalijeme rýžovou směsí a dáme na 1 hodinu do lednice. Rozehřejeme gril na nejvyšší teplotu a grilujeme nákypy posypané zbytkem cukru 1-2 minuty, dokud cukr nezhnědne. Krátce vychladíme a teplé podáváme.